پرسش ۱: زمینی داشتیم که شخصی آن را تصاحب کرده و ادعای مالکیت میکند لطفاً راهنمایی بفرمایید باید در طرح دعوی، دعوی خلع ید کرد یا تصرف عدوانی؟
پاسخ: در خصوص دعوی تصرف عدوانی دو دیدگاه فعلاً وجود دارد:
۱ـ اگر مقررات قانون سابق را قابل اجرا بدانیم که یک سال از تصرف متصرف نگذشته باشد و قبل از آن هم یک سال در تصرف شما بوده باشد با تحقق این شرایط میتوانید اقامه دعوی تصرف عدوانی نمایید و الاّ باید دعوی خلع ید اقامه نمایید.
۲ـ اما اگر قایل به این شدیم که مقررات قانونی سابق منسوخ شده است و در دعوی تصرف عدوانی زمانهای مقرر وجود ندارد شما میتوانید یا با دعوی رفع تصرف عدوانی و یا با دعوی خلع ید اقدام نمایید البته اقامه دعوی خلع ید مشروط به داشتن مالیکت رسمی میباشد. بنابراین بدون داشتن سند رسمی از ملک مورد بحث نمیتوانید دعوای خلع ید اقامه کنید.
پرسش ۲: شخصی حدود ۲ میلیون تومان از بنده خرید کرده است و حدود ۳۰۰ هزار تومان از پولش باقی مانده و بدهکار است. ایشان اهل شهر دیگری هستند و تنها نشانی که از خود به من دادهاند یک شماره تلفن همراه است. الان بعد از گذشت چند ماه با شماره مورد نظر که تماس میگیریم میگویند واگذار شده است. از شما راهنمایی میخواهم که چطور میتوانم این موضوع را پیگیری کنم؟
پاسخ: اگر آدرس وی را میدانید در هر شهرستانی که ساکن است باید به آن جا مراجعه و از طریق شورای حل اختلاف با تقدیم دادخواست مطالبه کنید اما اگر هیچ آدرسی از وی ندارید از طریق شورای حل اختلاف محل سکونت خودتان با مجهول المکان اعلام نمودن وی اقدام کنید لکن در هر صورت برای اجرای حکم می بایست اموال او را معرفی کنید.
پرسش ۳: فرق بین سرقفلی با اجاره چیست؟ اینکه میگویند سرقفلی این ملک به فروش میرسد و یا این ملک به اجاره داده میشود چه فرقی با هم دارند؟
پاسخ: ـ سرقفلی وجهی است که مالک محل تجاری در آغاز اجاره علاوه بر اجور از مستاجر میگیرد تا محل را به او اجاره دهد یا مستاجر که حق انتقال به غیر دارد و به موجر سرقفلی پرداخته در قبال انتفاع منافع به مستاجر دست دوم از او دریافت میکند و یا مستاجری که به موجب شروط ضن عقد امتیازاتی دارد که مانع از تخلیه عین مستاجره به وسیله موجر است، در قبال اسقاط این امتیازات و استرداد مورد اجاره به مالک از وی میگیرد. به این ترتیب ملاحظه میشود که سرقفلی پدیدهای است ناشی از اعمال اراده آزاد طرفین عقد اجاره و ایجاد آن به هیچ وجه (برخلاف کسب و پیشه)جنبه قهری ندارد.
ـ اجاره طبق تعریف قانون مدنی عقدی است که به موجب آن مستاجر مالک منافع عین مستاجره میشود. بنابراین سرقفلی هم مربوط به اجاره است اما در عقد اجاره روابط طرفین نظر به مقررات قانون مدنی و قانون روابط موجر و مستاجر دو حالت پیدا میکند:
۱ـ اگر انتقال منافع بدون اخذ وجهی جهت انتقال حقوق تجاری صورت گیرد (تحت عنوان سرقفلی) این عقد اجاره بدون سرقفلی نامیده میشود.
۲ـ اگر انتقال منافع با اخذ وجهی تحت عنوان سرقفلی صورت گیرد که در نتیجه (مبلغ ماهیانه اجاره هم کم خواهد بود) در این صورت اجاره با حق سرقفلی نامیده میشود.
نتیجه اینکه اجاره از عقدی است که طی آن منافع ملک برای مدت معینی در قبال اجارهبها در طول مدت اجاره به مستاجر منتقل میگردد. اما سرقفلی عوض و بدل امتیازی است که مالک منافع به صورت یکجا به دیگری منتقل مینماید.
پرسش ۴: از شخصی چک دارم به مبلغ ۳ میلیون تومان، میخواهم حکم جلب آن شخص را بگیرم. چه کاری باید انجام بدهم؟
پاسخ: در صورتیکه چک جنبه کیفری باشد (چک روز) در فرجه مقرر قانونی میتوانید از طریق مراجعه به دادسرا اقدام به طرح شکایت کیفری نمایید.
پرسش ۵: ماشینی را از شخصی خریداری کردم که بعداً توقیف شد. پس از گذشت یکسال فروشنده دادخواست اعسار داد و دادگاه با دادخواست ایشان موافقت کرد و طبق رای دادگاه مقرر شد ایشان مبلغ دو میلیون تومان نقد و ماهیانه مبلغ ۲۰۰ هزار تومان پرداخت کند. بعد از این ماجرا متوجه شدم ایشان دارای اموالی همچون دو باب منزل مسکونی و مقداری طلا میباشد. سوالم این است که چطور میتوانم طلبم را به طور کامل از ایشان بگیرم؟
پاسخ: هر زمان متوجه شوید که اموالی دارد آنها را به دادگاه مجری حکم معرفی نمایید تا توقیف شوند.
پرسش ۶: بنده چکی دارم که تاریخ آن گذشته و به نام شخصی میباشد، ولی در حوالهکرد آن خط خورده و نوشته شده بابت امانت، آیا میتوانم روی آن اقدام کنم؟
پاسخ: اگر بابت امانت قید شده قابل شکایت کیفری نیست.
پرسش ۷: از یکی از مشتریانم چکی دارم که به نام خانمش میباشد و پشت چک را خودش امضاء کرده است. حال سوالم این است من با خود ایشان طرف هستم و یا با همسر ایشان؟
Answer:
پاسخ: شما میتوانید از همسرش به عنوان صادرکننده چک بیمحل شکایت کنید و از خودش هم به عنوان ظهرنویس شکایت کنید.
پرسش ۸: تاریخ تولد بنده با تاریخ درج شده در شناسنامه طبق برگه بیمارستان فرق میکند آیا میتوانم تاریخ شناسنامه را تغییر دهم؟
پاسخ: اگر تفاوت سنی با تاریخ مندرج در شناسنامه بیش از ۵ سال است با طرح دعوی ابطال شناسنامه اقدام نمایید در غیر اینصورت راه دیگری وجود ندارد.
به نقل از سایت معاضدت قضایی